η κλήση στα ελληνικά

Μέρα αγώνα για τη γυναίκα 2014

Η παγκόσμια μέρα αγώνα για τη γυναίκα συμβολίζει την πάλη για νομική, πολιτική και οικονομική ισότητα, για μια ανεξάρτητη ζωή, για το δικαίωμα στη σωματική ακεραιότητα και τη σεξουαλική αυτοδιάθεση.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας το 1911 έγιναν διαδηλώσεις με αιτήματα για κοινωνική και πολιτική ισότητα. Ακόμη και σήμερα πολλά από αυτά παραμένουν επίκαιρα.

Είμαστε αλληλέγγυοι/-ες με φεμινιστικές πρωτοβουλίες και κινήματα σε όλο τον κόσμο και θέλουμε να οργανώσουμε τη φεμινιστική αντεπίθεση!

Γι‘ αυτό το λόγο δημιουργήσαμε μια ευρύτερη συμμαχία και καλούμε σε παγγερμανική διαδήλωση στις 8. Μαρτίου στο Βερολίνο.

Still lovin‘ feminism!

Ασκούμε κριτική στις πατριαρχικές δομές της κοινωνίας μας, μιας και δημιουργούν ιεραρχίες ανάμεσα στους ανθρώπους και υποτιμούν τη θηλυκότητα, κάτι που αφορά όλες τις γυναίκες* σε πολλά επίπεδα.

Ο καθημερινός σεξισμός, η σεξουαλική παρενόχληση, η απαγόρευση των αμβλώσεων, η ενδοοικογενειακή βία εμποδίζουν δραστικά την αυτοδιάθεση των γυναικών*. Εμείς όμως θέλουμε οι γυναίκες* να μπορούν επιτέλους να ορίζουν το σώμα τους και τη σεξουαλικότητά τους και να ζουν χωρίς φόβο – στο δρόμο, στο σπίτι, στον ελεύθερο χρόνο τους ή στο χώρο εργασίας.

Η άνιση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών* φαίνεται και στην αγορά εργασίας. Στον καπιταλισμό οι γυναίκες* υπόκεινται σε διπλή εκμετάλλευση – και στη δουλειά και στο σπίτι. Ακόμη και σήμερα αναλαμβάνουν να κάνουν τις περισσότερες από τις απλήρωτες αλλά αναγκαίες δουλειές (π.χ. δουλειές του σπιτιού, φροντίδα των παιδιών). Στον επαγγελματικό τομέα αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους για την ίδια εργασία και υποχρεώνονται συχνότερα σε μορφές “ευέλικτης” απασχόλησης. Στον τομέα της part time απασχόλησης περισσότερο από το 80% είναι γυναίκες*, γεγονός που οδηγεί και σε υψηλοτέρα ποσοστά φτώχειας ανάμεσα στις γυναίκες* της τρίτης ηλικίας.

Ειδικότερα για τις μετανάστριες, μια ζωή χωρίς πολλές έγνοιες μοιάζει αδύνατη. Αρκετές φορές “χωρίς χαρτιά” και με “ευέλικτες” μορφές απασχόλησης, οι γυναίκες* αυτές είναι συχνά θύματα ρατσιστικών και σεξιστικών επιθέσεων. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι οι διάφορες μορφές διακρίσεων αλληλοδιαπλέκονται.

Πλουραλιστικά και κεντρικά

Εμπρός για μια πολιτική και εξωστρεφή ημέρα της γυναίκας* για το 2014! Θέλουμε να συνεισφέρουμε σε έναν καινούριο φεμινιστικό αγώνα, να μάθουμε από τις διάφορες εμπειρίες μας και να παλέψουμε μαζί – χωρίς να παραβλέπουμε τις διαφορές μας. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών* και να δείξουμε την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης ενάντια στις διακρίσεις.

Ο φεμινισμός δεν είναι ούτε ξεπερασμένος ούτε αχρείαστος. Είναι ένα εγχείρημα για την ανθρώπινη χειραφέτηση και άρα αναγκαίο. Γι‘ αυτό:

Εμπρός για την 8. Μάρτη 2014!

Still lovin‘ feminism!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Γυναίκες* = Βάλαμε αστερίσκο* στη λέξη “γυναίκα” ώστε να συμπεριλαμβάνει και τα τρανσεξουαλικά άτομα. Ο δικός μας φεμινισμός σε περιλαμβάνει όπου και αν γεννήθηκες, όπως και αν κατηγοριοποιήθηκες μετά τη γέννησή σου. Διαλέξαμε τον όρο “παγκόσμια μέρα αγώνα για την γυναίκα” για να δείξουμε τη συνάφεια με παρελθόντες φεμινιστικούς αγώνες, τα αιτήματα των οποίων δυστυχώς ακόμη δεν έχουν ικανοποιηθεί. Επίσης, θέλουμε να συμπεριλάβουμε και αυτούς/-ές, που αν και δεν αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως γυναίκες*, είναι εξίσου θύματα σεξουαλικών διακρίσεων, μιας και αντιμετωπίζονται ως γυναίκες* στην καθημερινότητά τους.

Hinterlasse einen Kommentar